SAP BTP ve SAP Analytics Cloud (SAC) Nedir? Örnekleri İle

10.02.2024

SAP Business Technology Platform (SAP BTP), akıllı kurumsal uygulamaları veri tabanı ve veri yönetimi, analitik, entegrasyon ve genişletme yetenekleriyle, SAP ve üçüncü taraf uygulamalar için önceden oluşturulmuş yüzlerce entegrasyon dahil olmak üzere hem bulut hem de hibrit ortamlar için tek bir platformda bir araya getirmektedir.

SAP Analytics Cloud, SAP BTP’nin Analytics alt segmentidir. SAP Analytics Cloud çözümü BI (Business Intelligence), artırılmış ve tahmine dayalı analitik ve planlama yeteneklerini tek bir bulut ortamında birleştiği platformdur. SAP’nin BTP (Business Technology Platform) platformunun analitik katmanı olarak, kurum çapında gelişmiş analitiği desteklemektedir.

Keşfedin:  SAP F&R (Forecasting and Replenishment) Nedir?

 

 

Analytics Cloud Reporting

SAP Analytics Cloud, raporlama konusunda birçok seçenek ve kolaylık sağlamaktadır. Düzenli oluşturulan raporlar için güncelleme yapmak veya yeniden belge oluşturmak yerine hazır olan şablonları kaydetmek, incelemek ve zaman yönetimi açısından da verim sağlamaktadır. SAP üzerinden online olarak raporlara veri aktarımı yapılabilmektedir. Bu raporların takibi mobil uygulamadan da yapılabilmektedir. Ayrıca mobil uygulama ekranının oluşturulması Analytics Cloud içerisinde yapılabilmektedir.

  • Raporların canlı veya manuel olan verilerden faydalanarak yüklenmesi ile birlikte daha detaylı ve kolay hazırlanılabilen bir işlem haline gelmektedir.
  • Analytics Cloud’da veri bağlantısı, karşılaştırma, modelleme, yönetim denetimi, görselleştirmeler (grafik, vb.), uygulama planlama arayüzü gibi işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
  • Veriler, seçime bağlı olarak canlı veya manuel olarak işlenebilmekte, bu seçimlere bağlı olarak istenilen senaryolar ve raporlama ekranları oluşturulabilmektedir.
  • SAP BW, SAP HANA, S4 HANA ve SAP BPC ile eşleştirilmektedir.
  • Ayrıca Google Drive, File server, ODATA’da kullanılabilmektedir.
  • Fiori’de ekranlarına alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Analytics Cloud’u kimler kullanabilir?

Finans ekipleri, raporlama uzmanları, analistler, planlama uzmanları, uygulama geliştiricileri ve UI5 (Fiori- Java yazılımcıları) geliştiricileri yazılımcıları kullanabilmektedir.

SAC Mimari Yapısı

SAP Analytics Cloud Mimari yapısı
Figür 1. SAP Analytics Cloud Mimari yapısı

SAP Analytics Cloud Veri Girişi Ekran Örneği

Aşağıdaki örnekte, kullanıcıların düzenleyip SAC’ye yükledikleri Excel formatı, Analytics üzerinde otomatik analiz edilebilmekte ve buna bağlı olarak verilerin grafik, oran, vb. analizleri istenilen formatlarda rapor senaryosu (kurgu) haline getirilebilmektedir.

SAP Analytics Cloud ekran görüntüsü
Figür 2. SAP Analytics Cloud ekran görüntüsü

Yukarıdaki örnekte, ABD’nin seçimlerinde bölgelerin aldıkları oy oranları, oy verilen politikacı bilgileri ve oy alınan bölgeler girilmiştir. Buna bağlı olarak program otomatik olarak size verileri analiz/sonu haline getirmektedir. Rapor düzeni, istenilen sıralama, çıktı düzeni, vb. esneklikleri sağlamaktadır.

SAP Tecrübemizle Yanınızdayız!

Farklı süreç ve farklı müşterilerimizle, başarılı şekilde gerçekleştirdiğimiz SAP projelerimiz ve Sap danışmanlık ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir veya demo talep edebilirsiniz.